diumenge, 15 de maig del 2016

Pràctica 8: Google sites

En aquesta pràctica vaig a explicar el funcionament bàsic de google sites. Aquesta aplicació permet crear llocs web d'una manera molt senzilla. El primer que necessitem és tenir un compte de gmail, a continuació ja podem accedir. La pàgina principal es mostra com la següent:


A la part central de la pàgina es mostren els nostres llocs web, en aquest cas sols en tenim un creat amb el títol "els instruments". Al marge esquerre es mostra l'opció "crear" que permet obrir un nou lloc web. Al fer click en "crear" ens obri una pàgina on hem d'introduir el nom de la nostra web, la ubicació (url) i el disseny/plantilla (podem escollir una plantilla en blanc que permet crear el lloc des del principi amb la nostra personalització o escollir una de les plantilles i dissenys disponibles per a després modificar el que desitgem). A continuació fem click en "crear lloc" i la nostra web apareixerà a la pàgina principal.

Quan accedim a la nostra web per  a editar-la, tindrà un aspecte com el següent:



La estructura de la pàgina es mostra marcada amb nombres en roig:
1- Encapçalament amb el títol de la pàgina
2- Menú amb els apartats de la pàgina
3- Cos de la pàgina
4- Opcions per a crear i editar pàgina

A mesura que anem creant noves pàgines (que seran les que formaran la nostra web una vegada estiga acabada) aquestes es van mostrant al menú de l'esquerra i podem accedir a elles per a editar el seu contingut (amb l'opció 4 de la imatge anterior). En la següent captura de pantalla es pot veure ja l'estructura del nostre lloc web amb diferents pàgines (introducció, part 1, part 2 i part 3):



Pel que fa a l'opció "editar", mostra un format similar al dels processadors de text, amb opcions per a modificar tipus de lletra, tamany, lletra cursiva/negreta/subrayada, alineació del text, etc. A més resulta molt útil el menú que s'observa en la part superior de la següent imatge, en el que es mostren les opcions: 

-Insertar: Algunes opcions interessants que permet aquesta eina són la inserció d'imatges, enllaços, índex de contingut, gadgets, vídeos de youtube, mapes...
-Formato: Permet donar format al text, marcant fragments com a títols per a després elaborar les llistes de contingut, alinear, escriure com a subíndex o superíndex...
-Tabla: Per a insertar taules.
-Diseño: Disseny del contingut del cos de la pàgina, estructurant-lo en diferents columnes i barres si ho desitgem.
-Ayuda: Mostra temes d'ajuda de l'aplicació.


Amb les eines que s'han explicat fins al moment ja es pot crear un lloc web, però per tal de millorar l'aparença és recomanable conèixer com es modifica el disseny. Per a accedir a aquestes opcions, fem click al menú "ajustes" que es mostra junt a les opcions "crear página" i "editar". Es desplega un menú com el següent:


D'aquest menú, podem destacar algunes opcions:
-Modificar el diseño del sitio: Permet modificar l'encaçalament i peu de pàgina. També permet canviar la navegació mitjançant menú lateral (les pàgines del lloc web es mostren al marge esquerre) o amb pestanyes (les pàgines de la web es mostren a la part superior com a pestanyes).
-Administrar sitio: Entre altres opcions, podem canviar el nom del lloc web o eliminar-lo.
-Compartir y permisos: Ací podem canviar la privacitat del lloc fent-lo públic (tots els usuaris), visible per als usuaris amb l'enllaç o visible sols per als usuaris autoritzats.



Com a mostra de la utilitat d'aquesta eina, deixe l'enllaç a una webquest que he realitzat utilitzant aquesta aplicació:  https://sites.google.com/site/losinstrumentos26/


dissabte, 7 de maig del 2016

Ampliació tema 13: Idea Sketch

En aquesta ampliació del tema propose una aplicació didàctica de l'Ipad, mitjançant l'aplicació Idea Sketch. Aquesta aplicació permet la creació de mapes conceptuals, amb un format molt intuïtiu i fàcil d'utilitzar. En el següent vídeo es pot observar el funcionament d'aquesta aplicació:

Origen: https://www.youtube.com/watch?v=Hn34d8f_qRo

La proposta està dissenyada per a alumnes de 3r de primària. Aquesta aplicació s'utilitzarà per a desenvolupar l'elaboració de mapes conceptuals, fent un treball previ de sel·lecció i jerarquització de les idees d'un text. Aquestes estratègies resulten fonamentals per a optimitzar el temps d'estudi i la comprensió de les lectures, per tant, s'hauran de treballar a classe i de manera guiada. D'aquesta forma, els alumnes aprendran estratègies que poden utilitzar al llarg de tota la seua formació acadèmica.

El procediment que es durà a terme per a l'ús d'aquesta aplicació serà el següent:

1- Lectura del text propost. Les primeres vegades que es realitze l'activitat seran molt senzills i amb una clara organització de les idees, que permeta als alumnes aprendre el procediment. Després, els textos seran cada vegada una mica més complexos, per tal de desenvolupar les habilitats dels alumnes.

2- Sel·lecció de les idees principals. S'utilitzará un color per a que s'observen aquestes idees de manera directa. S'assenyalaran termes solts (no oracions completes) en el full on s'ha realitzat la lectura.

3- Sel·lecció de les idees secundàries.  Amb un altre color.

4-  Creació del mapa conceptual amb l'aplicació Idea Sketch. Per últim, les idees que s'han assenyalat al text, es passaran a l'aplicació i s'organitzaran de manera jerarquitzada, és a dir, les idees principals en la part superior i les secundàries baix. Aquestes idees s'uniran amb fletxes que ajuden a organitzar la informació.


dimecres, 4 de maig del 2016

Tema 13: Ipad en Educació Primària

1- Què és l'Ipad?
L'Ipad és dels cridats ordinadors "tablet": és un aparell fi, de la grandària d'una revista amb una pantalla tàctil a colors que permet als usuaris navegar per la web, veure pel·lícules, enviar correus electrònics i llegir llibres electrònics, entre altres coses.

Té un teclat en la pantalla, també un teclat opcional físic, a més d'un programari especial per a fulls de càlcul i processament de texts.

No obstant això, els analistes diuen que la seva principal característica està en l'aspecte multimèdia, com llegir periòdics o veure vídeos, més que la seva utilitat com a laptop.



2- Propostes de treball per Ipad
  • Enregistrament d'àudio. Gravar i editar àudios amb Caster Free: lectures, locucions, dramatitzacions, exposicions, entrevistes, etc.
  • Esquema. Emprar Wikipanion per llegir un article de Wikipedia durant uns minuts i després realitzar un mapa conceptual amb MindJet.
  • Mapa conceptual. Resumir els continguts d'un tema de llengua o coneixement del medi creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.
  • Resum de notícies. Buscar i llegir un article usant un lector de notícies d'un periòdic per després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el programa Documents Free i enviar-ho com a adjunt al professor utilitzant el client Mail.
  • Comentari de lectura. Llegir un llibre digital en i¨Books i després de la seva lectura elaborar un document en Documents Free amb la fitxa tècnica, breu resum i opinió personal.
  • Narració visual. Crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d'àudio.
  • Gràfics estadístics. Crear gràfics a partir d'una taula de distribució de freqüències en un full de càlcul amb Documents Free.
  • Fitxes PDF. Realitzar anotacions en una fitxa en format PDF mitjançant pdf-Notis free per a remitir-la al professor pujant-la a un espai comú.
  • Edició d'imatges. Localitzar i dscarregar una foto utilitzant el navegador web Safari. A continuació s'insereix la imatge en una nota d'EverNote per afegir textos i una locució d'àudio que completa el treball d'un tema.
  • Geolocalització de materials. Explorar una zona geogràfica, comarca, província, país... amb Google Earth. Situar marcadors que continguen texts, imatges, enllaços, etc. Gravar un recorregut turístic. Es pot completar la informació amb World Explorer.



3- L'Ipad en l'aula de Primària
  • Emprar en format intuïtiu i natural, ja que per al seu ús no és necessari cap coneixement informàtic previ.
  • Simplement amb la seva manipulació, aprens les claus d'ús de forma ràpida.
  • Permet treballar les diferents àrees del currículum a través de les seves aplicacions, augmentant la concentració de l'alumnat i possibilitant l'aprenentatge lúdic.
  • L'Ipad possibilita el treball individualitzat adaptant-se al ritme d'aprenentatge de l'alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre en grups reduïts, perquè l'aprenentatge sigui significatiu).



4- Aplicacions Ipad per a Educació Primària (no entra a l'examen)
  • iWrite Words. Aprofita al màxim la pantalla tàctil de l'Ipad per ensenyar i estimular als nens l'escriptura. És una gran manera d'ajudar als nens al fet que aprenguin a escriure d'una manera divertida i fins i tot els permet reproduir les paraules assolides amb puny i lletra del seu fill.
  • Read me Stories. És una aplicació molt ben animada que conté una biblioteca d'històries potencials que es poden comprar -que li permet veure un llibre de cada sèrie abans de comprar-ho. Les animacions són brillants i colorides i les veus són molt divertides, per això considere que és una gran manera d'aconseguir que els nens llegeixen coses diferents tots els dies.
  • Kid Paint. Lleva tot el complicat i els diexa amb la millor aplicació de dibuix i pintura per als nens. Kid Paint inclou alguns tocs agradables que estan obligats a ser gaudits, com els "stams" (que fins i tot poden fer els seus propis efectes de so).
  • Magic Piano. És una aplicació que fins i tot ha protagonitzat un èxit en youtube amb un gat jugant amb un iPad. És musical, divertida i entretinguda, que captarà l'atenció dels nens de totes les edats. M'agrada especialment l'opció del teclat especial i els rajos de llum que il·luminen. Segurament els nens de totes les edats es sentiran atrets per aquesta aplicació per iPad.
  • Math Party. És un joc multijugador de càlcul mental per a tots a partir dels 5 anys. Cada jugador tria el seu nivell de dificultat, perquè els nens puguin jugar en contra dels seus pares. L'objectiu del joc és fer clic en les boles en l'ordre dels càlculs que aparèixen.
  • ABC 123 Writing Practice. Ajuda a aprendre com escriure lletres i noms en anglès.



dimecres, 27 d’abril del 2016

Ampliación tema 12: Tux of Math Command

En aquesta entrada propose l'ùs d'una aplicació de software lliure per a practicar operacions matemàtiques. Tux of Math Command és un joc en el que els alumnes practiquen les quatre operacions matemàtiques bàsiques (suma, resta, multiplicació i divisió). El plantejament del joc és el següent: Una sèrie d'operacions matemàtiques es precipiten des del cel i van caent, mentre el jugador ha de posar el resultat per a destruir-les abans que arriben al sòl. 

Una altra modalitat dins del joc permet que el jugador pilote una nau que ha de destruir asteroides. Cada asteroide és un nombre i es destrueix al teclejar aquest nombre. Aquesta modalitat es pot utilitzar per a desenvolupar el reconeixement de nombres en els alumnes més petits, així com la seua velocitat de reacció.

Aquest és un exemple de la gran quantitat d'aplicacions de software lliure que hi ha per a l'àmbit educatiu. Poden resultar molt útils, ja que permeten treballar els continguts de les àrees d'una manera més dinàmica i divertida, amb totes els avantatges del software lliure que hem vist a l'entrada de teoria. En el següent video es pot observar el funcionament de Tux of Math Command:


Origen: https://www.youtube.com/watch?v=2Qhamm9jRZY



Tema 12: Aplicacions educatives del programa lliure

1- ¿Què és Linux?
És un sistema operatiu, compatible Unix. Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat.

-La primera, és que és lliure, això significa que no hem de pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per al seu ús.

-La segona és que el sistema va acompanyat del codi font.

El sistema el formen el nucli del sistema (kernel) més un gran nombre de programes/biblioteques que fan possible la seva utilització. Molts d´aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molst criden a Linux, GNU/Linux.


2- Software lliure

  • Llibertat d'usar el programa amb qualsevol propòsit.
  • Llibertat d'estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teves necessitats.
  • Llibertat de distribuir còpies.
  • Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat de que tota la comunitat es beneficie.

3- Avantatges i desavantatges del software lliure

AVANTATGES
  • Estalvis de gran quantitat de diners en l'adquisició de llicències.
  • Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.
  • Eliminació de barreres de pressupostos.
  • Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d'ajudar.
  • Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeixi són menors per l'amplia disponibilitat d'eines i llibreries.
  • Les aplicacions són fàcilment auditades abans de ser usades en processos de missió crítica, amés del fet que les més populars es troben molt depurades.
  • Tendeix a ser molt eficient (perquè molta gent ho optimitza, millora)
  • Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes.

DESAVANTATGES
  • La corba d'aprenentatge és major.
  • El programari lliure no té garantia provinent de l'autor.
  • Es necessita dedicar recursos a la reparació d'errates.
  • No existiria una companyia única que protegira tota la tecnologia.
  • Les interfícies amigables amb l'usuari i la multimèdia tot just s'estan estabilitzant.
  • L'usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l'administració del sistema recau molt en l'automatització de tasques.
  • La diversitat de distribucions, mètodes d'emmagatzematge, llicències d'ús, eines amb una mateixa fi, etc. poden crear confusió.

4- Lliurex
El terme programari lliure fou emprat per Richard Stallman.
La llicència BSD permet les quatre llibertats del programari lliure, s'ha de mantindre l'autoria del codi original.
La llicència GPL permet, al igual que l'anterior, les quatre llibertats del programari lliure i les modificacions que es facen han de ser amb llicència GPL.
La llicència MPL es va emprar per lliberar el codi de Netscape. Aquesta llicència és més oberta que la GPL però menys que la BSD.
Per últim, una aplicació educativa és LliureX. És una distriubució GNU/Linux, que està basat completament en Programari Lliure i és gratuit, a més és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.
  • Aplicacions educatives (pàgina 367 del manual):
Edubuntu
Skolelinux
Opensuse
Pupi linux
Tuquito

  • Distriubucions linux emprades en Espanya (pàgina 370 del manual):
Castella-la Manxa: Molinux
Cantabria: Linux global
Galicia: Galinux
Catalunya: Linucat
Madrid: Max
Melilla: Melinux
Euskadi: Ehux

diumenge, 24 d’abril del 2016

Pràctica 7: Twitter

En aquesta pràctica vaig a explicar com utilitzar Twitter, que és una xarxa social en la que es poden publicar missatges curts amb un màxim de 140 caràcters; aquests missatges s'anomenen twits i es mostren a la pàgina principal de l'usuari. A més, els usuaris poden suscriure's a les publicacions d'altres usuaris (seguir) per a veure tot allò que publiquen. D'aquesta manera, cada usuari és seguidor d'altres usuaris i, al mateix temps, és seguit per altres.

En primer lloc hem d'accedir a la web i registrar-nos com a usuaris. Una vegada ens registrem, ens apareixen unes opcions per a indicar els nostres gustos i quins temes ens interessen (esports ciències, música...), de manera que la pròpia xarxa ens fa sugerències sobre alguns membres que ens pot interessar seguir. També ens dóna l'opció d'importar els nostres contactes del correu per a buscar-los a twitter. Aquests passos previs són opcionals; una vegada els passem, accedim a la nostra pàgina principal, que es mostra com la següent:



La part central de la pàgina mostra les nostres publicacions i les dels  usuaris que seguim. A la part superior esquerra hi ha tres pestanyes: 

  • Inici: Mostra la pàgina principal, com la que es veu a la imatge.
  • Notificacions: Ens apareixen notificacions quan algú ens nomena en un twit, quan algú comparteix un twit nostre, quan algú indica que li agrada un dels nostres twits o quan algú comença a seguir-nos.
  • Missatges: Normalment els twits són públics, però la xarxa també permet enviar i rebre missatges privats a altres usuaris.
Per a insertar un twit, sols cal fer click a la part central de la pàgina, al quadre on posa "¿Qué está pasando?". També podem fer click a l'opció "twitear" de la part superior dreta (és el mateix). Quan punxem una d'aquestes opcions, s'obri una pestanya com la següent:





A l'espai en blanc podem introduir el nostre twit, respectant el límit de 140 caràcters (el contador de la part inferior dreta marca quants queden disponibles). A la nostra publicació també podem incloure fotos/vídeos, ubicació, arxius gif o una enquesta (icones de la part inferior). Per a publicar l'entrada fem click en "twittear".

Altres apartats interessants de la pàgina són:
  • Buscador: A la part superior dreta podem buscar usuaris que ens interessen.
  • A qui seguir: Sugerències de la pàgina.
  • Tendències: Mostra alguns dels temes més comentats a la xarxa. Quan fem click en un d'ells ens obri tots els comentaris que s'han etiquetat amb aquesta relació (hashtag).


Per últim, deixe una captura de pantalla d'un twit meu i el seu enllaç:

Ampliació tema 11: Recursos educatius oberts

Quan elaborem els nostres recursos per a classe, hem de tindre en compte les llicències dels elements que trobem a la xarxa. Els recursos educatius oberts són llibres de text, articles, guíes docents, eines d'avaluació, materials interactius, software, aplicacions... o qualsevol altre material relacionat amb el procés d'ensenyament-aprenentatge que tenen la característica de ser de lliure accés i amb llicència oberta. 

Aquest terme va ser utilitzat per la Unesco a l'any 2002 (com a Open Educational Resources) i fa referència a un moviment que pretén la lliure difusió de materials i recursos educatius de forma gratuita. Entre les iniciatives que persegueixen aquest objectiu, cal destacar la que du a terme el Ministeri d'Educació espanyol, que pretén fomentar el diseny de materials educatius digitals a través de softaware lliure. Des del Centre nacional de desenvolupament curricular en sistemes no propietaris s'ofereixen recursos educatius oberts.

També cal destacar dos repositoris de recursos educatius:

Tema 11: Objectes d'aprenentatge i llicències en internet

1. QUÈ SON ELS OBJECTES D´APRENENTATGE?

Qualsevol entitat, digital, o no digital, que pot ser usada, reutilitzada o referenciada durant l'aprenentatge recolzat per la tecnologia. Com a exemples d´objectes destaquen:

-Continguts Multimèdia
-Contingut instructiu
- Objectes d´aprenetatge
-Programari educatiu i eines de programari
-Persones, organitzacions o esdeveniments referencials durant l´aprenentatge recolzat tecnològicament

D´altra banda, els objectes d´aprenentatge estan regits per metadades, que són dades i regles sobre dades. En el nostre cas, ens proporcionen dades sobre els recursos d´aprenentatge i la seua utilització.



2. ON TROBAR OBJECTES D´APRENENTATGE

-Projecte Agrega: Disposa d´un cercador avançat amb el que és possible localitzar els materials desitjats segons el nivell educatiu, nivell d´agregació o format i, per qualsevol característiques descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptada a les nostres necessitats, es tindrà en compte la plataforma d´Elearning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP.

-Pojecte LearningSpace: En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos on-line, que poden se descarregats en format SCORM o Comon Cartridge. Triant qualsevol d´aquest formats s´obrirà l´objecte d´aprenentatge en format ZIP.

Empaquetar els objectes amb SCORM y COMMON CARTRIDGE



3. LLICÈNCIES EN INTERNET

Drets d´autors o copyright: Drets que et dona la llei per ser el creador d´una obra. Protegeix qualquier obra que tinga naturalesa intelectual. L´autor té dret a còpia, distribució, modificació... Li pertanyen els següents drets: 

-Dret moral: Dret per a ser reconegut com autor, no es poder vendre... drets propis del autor.
-Dret patrimonial: Els gaudeix l´autor al llarg de la seua vida, i la seua familia durant un plaç determinat.
-Drets d´explotació: Drets que pots demanar amb quantitat económica
-Drets compensatoris: drets que perds per vendre eixa obra.

Llicències lliures:

-Llicencia de domini públic: Quan expiren els drets patrimonials; passant els 70 anys. Respetar els drets morals.

-Copyleft: Elimina les restriccions del copyright. La copia te que mantenir els mateixos drets que la original.

-Creative Commons: Reconegut, no comercial (l´explotació de l´obra queda limitada a usos no comercials, sols afecta als que empren l'obra de l'autor original), Sense obres derivades (No es pot crear obres derivades de l´obra original) i Compartir igual (s´autaritza la creació de les obres derivades sempre que es mantinga la misma llicencia al ser distribuida). Tipus:

1. Es permet qualsevol explotació de l´obra incloent la comercial aixi com la creació de les obres derivades, la distribució de les quals esta permesa sense restricció.

2. No es permet el us comercial de l´obra original, ni de les obres derivades. Les quals ha de mantindre les mateixes  llicencies de l´obra original.

3. No es permet el us comercial de l´obra original, ni la generació de les obres derivades.

4. Es permet el us comercial de l´obra original, i de les obres derivades. Les quals ha de mantindre les mateixes  llicencies de l´obra original.

5.  Es permet el us comercial de l´obra però no es permet la creació de les obres derivades

diumenge, 17 d’abril del 2016

Pràctica 6: Google calendar

Google calendar és una aplicació associada a google, que permet organitzar els dies, incloure events, recordatoris, compartir els calendaris creats amb altres contactes... A continuació explicaré el seu funcionament i possibilitats.

En primer lloc, cal accedir a google calendar amb un compte de gmail. Una vegada accedim, ens trobem amb la finestra principal:




A la part superior dreta de la pantalla trobem l'opció de visualització del calendari: per dia, setmana, mes, personalitzada o agenda. En la captura es presenta el format "mes". També en aquesta part de la pantalla, trobem l'opció "más", des d'on podem imprimir el calendari en qualsevol moment i l'opció "actualizar". Per últim, trobem la icona de "configuració", des d'on accedim a opcions com el mode de visualització, el menú d'ajuda o les opcions de configuració de l'aplicació, com per exemple: idioma, país, zona horaria, format de data i hora, durada predeterminada dels events, dia d'inici de la setmana, visualització o no dels caps de setmana, ubicació...

Al menú del marge esquerre tenim les principals opcions:
  • Crear: Permet crear un event (també es pot accedir a aquesta opció fent click sobre el día en què volem insertar l'event). Quan accedim a aquesta opció ens apareix una pàgina en la que ens permet donar un títol a l'event, establir la data i horari, decidir la seua duració, establir repeticions per a l'event, lloc, color en que volem marcar-lo al calendari, quin tipus de notificació volem que ens arribe (correu o finestra emergent), com volem que ens mostre el calendari (ocupat o lliure) i el tipus de visibilitat (públic per a mostrar el contingut a qualsevol persona que tinga accés al calendari o privat per a ocultar tots els detalls, a excepció d'aquells que tinguen permís).



  • Mis calendarios: Ací podem crear calendaris i veure els que ja tenim. Quan accedim a l'opció "crear calendario", ens apareix una finestra per a editar el nou calendari (nom, descripció, ubicació, zona horaria, opció de fer públic el calendari i contactes amb qui volem compartir-lo:



Des del menú "mis calendarios" també podem accedir a les opcions del calendaris que ja tenim creats i visualitzar cadascun d'ells en la finestra principal. A la imatge següent es pot veure el menú que es desplega quan fem click sobre un dels nostres calendaris. Cal dir que, amb l'opció "configuración del calendario", accedim a una finestra on trobem el codi necessari per a incrustar el calendari al nostre blog o lloc web. Una altra opció que cal destacar d'aquest menú és la de "compartir este calendario", que permet compartir-lo amb els usuaris que desitgem o fer-lo públic.



  • Otros calendarios: Ací podem afegir el calendari d'un amic, importar calendaris... i accedir a la configuració dels nostres calendaris.




Per a finalitzar he incrustat un dels meus calendaris, en el que mostre l'horari de l'assignatura:

Ampliació tema 10: Facebook i les seues aplicacions com a recursos didàctics

Facebook pot ser un recurs a l'aula per a treballar de manera cooperativa, mitjançant la formació de grups de treball d'alumnes. A més, permet compartir tota mena de continguts (fotos, vídeos, comentaris...) tant per part del professor com dels alumnes. 

Entre les possibilitats que ofereix aquesta xarxa social, m'agradaria destacar la possibilitat d'utilitzar algunes aplicacions molt interessants per al procés d'ensenyament-aprenentatge. Algunes d'aquestes aplicacions són:

-Books iRead: Permet  compartir els llibres que s'estan llegint amb altres usuaris i deixar comentaris.
-Notecentric: Permet prendre notes i compartir-les amb els companys.
-Calendar: Permet organitzar els dies, incloure events i compartir-los.
-HeyMath!: Ofereix videos sobre conceptes matemàtics.

Ampliació tema 9: Videoconferències amb altres països

En aquesta ampliació del tema 9 propose una aplicació didàctica de la videoconferència. La meua proposta està dissenyada per a 3er cicle de primària i consisteix en què els alumnes, per grups, realitzen videoconferències amb alumnes d'altres països de parla hispana, utilitzant skype. A continuació es detallen els objectius proposats per a aquesta activitat i la seua estructuració:

OBJECTIUS
  • Conèixer el funcionament de skype, les seues possibilitats i limitacions.
  • Interactuar amb alumnes d'altres països, mostrant interés per la seua cultura.
  • Presentar aspectes característics de la cultura pròpia a alumnes d'altres països.
  • Treballar en grup amb actitud respectuosa.


ESTRUCTURA I OBSERVACIONS DE L'ACTIVITAT
  • En primer lloc, serà necessari que el professor establesca contacte amb docents d'altres països de parla hispana, interessats en dur a terme l'activitat. El contacte es pot establir mitjançant xarxes socials, foros, etc.
  • La classe es dividirà en grups de 4 ó 5 alumnes i cada grup rebrà un full amb una taula com la que es presenta a continuació. L'activitat es desenvoluparà al llarg de cada sessió, en cadascuna de les quals es duran a terme diverses videoconferències simultànies (tantes com grups). A la taula es detalla el contingut de cada sessió:


Sessió
Contingut
Temps
Anotacions
1
Presentació dels alumnes


2
Exposició dels alumnes espanyols sobre un tema relacionat amb la cultura pròpia, per exemple:
-Gastronomía
-Festes
-Jocs populars
-Cançons i contes

Després de l'exposició hi haurà un temps per a respondre dubtes, fer comentaris, comparacions amb l'altra cultura i altres aportacions.


3
Exposició dels alumnes estrangers i comentari final per a resoldre dubtes, fer aportacions...


4
Despedida i conversa lliure sobre qualsevol tema que interesse als alumnes.





  • Els alumnes hauràn de preparar una exposició en grup per a la segona sessió. A més, en cada sessió hauran d'omplir les caselles en blanc de la taula, escrivint la duració de la videoconferència i les anotacions del que es parla en cada sessió.
  • Les videoconferències tindran una duració aproximada de 20 minuts. La resta de la sessió s'aprofitarà per a que cada grup compartisca amb la classe el contingut de la seua videoconferència i fer un comentari en el que tots participen.





dissabte, 16 d’abril del 2016

Tema 10: Les xarxes socials en l'educació. Twitter i facebook

1. Definició i característiques de les Xarxes Socials

Algunes de les seues característiques mes importants són:

-Són xarxes de relacions personals, també anomenades comunitats, que proporcionen sociabilitats, suport, informació i un sentit de pertinença i identitat social.

-Són grups de persones amb alguns interessos similars, que es comuniquen a través de projectes.

-Existeix un cert sentit de pertinença a un grup amb una cultura comuna. es comparteixen uns valors, unes normes i un llenguatge en un clima de confiança.

-Són llocs web que ofereixen serveis i funcionalitats de comunicació diversos per mantenir en contacte els usuaris de la xarxa.

-Es basem en un programari especial que integra nombroses funcions individuals: blocs, wikis...

-Com exemples de Xarxes Socials mes importants destaquen:
Facebook, Twitter, MySpace...



2. Tipus de Xarxes Socials

  • Segons activitat

-Microblogging: Permeten enviar i publicar missatges breus de text, així com seguir a altres usuaris. Twitter...

-Jocs: Els usuaris potencials són aquells que busquen relacionar-se per jugar.

-Geolocalització: Permet saber la posició d´un objecte, persona, monument...

-Marcadors socials: A través d´etiquetes classifiquen, emagatzemen, enllaços per ser compartits

  • Segons continguts

-Fotos: Permeten emmagatzemar, ordenar, buscar i compartir fotografies.
-Música: Permeten escoltar música a demés de classificar-la i compartir-la
-Videos: permet crear perfils i llistes d´amics
-Documents: Es poden trobar, publicar i compartir textos
-Presentacions: Permet classificar i compartir les seves presentacions professionals
-Noticíes: Permeten veure la informació que mes interessa
-Lectura: Es poden classificar les preferències literàries



3. Usuaris Potencials

-Socials media selectors: Orientats a la funcionalitat en termes de la comunicació i contacte amb el grup de referència

-Simple socials networks: Motivats per la dimensió lúdica i el relacional pel que fa al seu grup social

-Trend followers: L´entreteniment i la informació d´esdeveniments i festes constitueixen el seu principal leivmotiv

-Social media addicts: Tenen una clara intencionalitat professional




4. Twitter y Facebook
  • Twitter: Permet enviar missatges curts (amb un màxim de 140 caràcters) anomenats tweets, que es mostren a la pàgina principal de l'usuari. Els usuaris poden suscriure's als tweets d'altres usuaris (seguir).
  • Facebook: Aquesta xarxa permet compartir continguts (fotos, vídeos, enllaços, comentaris...) amb altres usuaris.


5. Aplicacions educatives de Twitter y Facebook

Canal de notícies en temps real per a la comunitat educativa:
-Avís sobre la publicació de butlletins informatius periòdics
-Informació de caràcters més oficial, com beques...
-Com agenda i recordatori d´esdeveniments tals com reunions o trobades

Establir un canal de notícies en diferit mitjançant l´ús dels widgets que permeten publicar la informació de Twitter en les pàgines web.

Establir una comunicació bidireccinal entre el centre i la comunitat educativa. A diferència d´un fòrum de discussió, l´abast de Twitter està restringit als seguidors dels usuaris.

Els grups acceptar als amics i es pot fer varies activitats i es poden establir esdeveniments per a discutir qualsevol tema i crear enquestes.

-Study Groups: Col·laborar amb els seus companys de classe i planificar tasques.
-Mathematihical Formules: Escriure missatges en el mur dels teus amics amb formules matemàtiques
-CiteMe: Pots obtenir cites per a les teves notes 

  • -BooksiRead: Qualificar i compartir opinions sobre els llibres que estàs llegint o has llegit i consultar les opinions.

divendres, 8 d’abril del 2016

Ampliació tema 8: idees per a posar en pràctica la nostra caça del tresor

Una vegada hem creat la nostra caça del tresor, cal dur-la a la pràctica educativa. En primer lloc ens hem de plantejar quin tipus d'agrupació volem, és a dir, si els alumnes treballaran en grups o de manera individual. D'altra banda, també cal decidir el lloc de resolució, es a dir, si l'activitat es realitzarà íntegrament a l'aula (més recomanat per als primers cursos, ja que permet al professor observar amb detall els problemes que poden sorgir, solucionar-los i fomentar hàbits de treball) o una part del treball serà per a casa (recomanat per a cursos més alts en què l'alumne té més autonomia). Si s'opta pel treball a casa de part de l'activitat, es poden utilitzar chats, foros i altres plataformes en que els alumnes puguen expresar els seus dubtes, idees...

En qualsevol cas, la correcció de l'activitat es pot fer en gran grup a l'aula. Algunes idees per a aquesta correcció poden ser:
  • Realitzar una pluja d'idees amb les aportacions i respostes de tots els alumnes.
  • Organitzar als alumnes en grups de 4 ó 5 per a que preparen una breu exposició amb les seues idees. Abans hauran de debatir i acordar el contingut d'aquesta exposició.
  • Exposar els resultats en murals i penjar-los a la classe, corredors, biblioteca...



dimecres, 6 d’abril del 2016

Tema 9: La videoconferència

1- Què és la videoconferència?

  • El conjunt de programari i maquinari (hardware i software) que permet la connexió simultaneja en temps real per mitjà d'imatge i so que fan relacionar-se i intercanviar informació de forma interactiva a persones que es troben geogràficament distants com si estiguessin en un mateix lloc de reunió.
-És un mitjà de comunicació audiovisual i multimèdia.
-És un mitjà sincron que afavoreix la interacció en temps real.
-Permet una comunicació bidireccional.
-Facilita la comunicació independent de l'espai.
-Permet incorporar diferents tipus de recursos.
-Permet el seu enregistrament per visionar-ho en un altre moment.


2- Tipus de videoconferències

En funció del suport tecnològic:
  • Tipus 1: Sistemes de videoconferència basats en web. Utilitzen la xarxa com a plataforma i no és necessària la instal·lació de cap programa o plugin per al navegador.
  • Tipus 2: Sistemes de videoconferència basats en la web que necessiten un plugin per funcionar.
  • Tipus 3: Sistemes de videoconferència basats en escriptori.
En funció del nombre de connexions que es realitzen:
  • Videconferència punt apunt: Existeixen dos equips connectats.
  • Videoconferència mulitipunt: Més de dos equips connectats.


3- Aplicacions educatives

  • Educació a distància:
-Cursos llinçons i tutories
-Alumnes assisteixen a classes no ofertes en el seu centre
-Tutoria remota per atenció personal
-Professors comparteixen docència com altres professors remots de la mateixa temàtica
-Cursos oferts fora de l´horari per a estudiants que no poden assistir en l´horari normal


  • Consulta a experts:
-Panell de discussió
-Un expert respon qÜestions
-Esdeveniments remots
-Contacte amb investigadors del camp
-Compartir experiències i interraccionar com protagonistes d´esdeveniments


  • Projectes Multicentro:
-Professors i alumnes col·laboren i intercanvien informació amb altres centres
-Debats i conferències d´investigació compartits per diverses escoles
-Aprenentatge col·laboratiu distribuit
-Col·laboració i comunicació en projectes col·laboratius


  • Activitats professionals:
-Observació de practiques i discussió posterior
-Cursos per a professors en servei
-Tutorització de practiques remotes
-Intercanvis i discussió de mètodes


  • Activitats comunitàries:
-Sessions Parlamentàries
-Suport a interessos especials
-Educació d´adults
-Torbades virtuals amb personalitats


4- Eines de videoconferència

-Skype: Ens permet realitzar trucades d´un ordinador a un altre a traves d´internet sense cap cost.

-Ichat: És un programa de MAC, funciona a través de AIM també permet utilitzar-ho amb PC. Programa gratuït.

-Adobe Connect: Permet segons les versions la possibilitat d´establir rols als usuaris, compartir arxius, pissarra, gravar sessions.

-Evaluació de la videoconferència:
-Funcionament de equip
-Tècniques i estratègies 
-Coordinació amb el personal responsable
-Materials
-Evaluació de la presentació
-Temps

-Tres fases de videoconferència:
-Preparació
-Desenvolupament
-Activitat d´extensió

Tema 8: Webquest

1- Definició de webquest
  • Una forma d'utilitzar didàcticament internet.
  • Una activitat de recerca d'informació de forma guiada.
  • L'activitat es centra en l'ús de la informació, anàlisi, síntesi més que en la recerca.
  • Els alumnes treballen autònomament construint el coneixement.
  • El docent orienta tot el procés.



2- Tipus de webquest
  • Webquest a curt termini.

-És l'adquisió i integració del coneixement d'un determinat contingut d'una o diverses matèries.
-Es dissenya per a ser acabat d'un a tres periodes de classe ( una setmana o menys; 2 ó 3 sessions).

  • Webquest a llarg termini

-Es dissenya per a realitzar-lo en més d'una setmana de classe (més de tres sessions).
-Implica major nombre de tasques; solen culminar amb la realització d'una presentació amb una eina informàtica.

  • Altres tipus de webquest

-Miniquest: Més xicotetes que les webquest a curt termini. Hi ha un escenari, una tarea i un producte.
-Blogquest: Webquest que integra l'ús del blog
-Tubequest: Basada en el visionat de vídeos.
-Earthquest: Basada en viatges virtuals utilitzant google earth. 
-Geoquest: Contextualitzada en un escenari geogràfic, amb utilització de mapes digitals.



3- Parts d'una webquest

  • Introducció, que presenta el plantejament general de la webquest a tot el grup.
  • Tasca, s'identifica amb l'objectiu final de la webquest, allò que ha d'elaborar-se a l'acabar la webquest.
  • Procés, on s'indiquen les activitats i passos que han de realitzar-se i es presenten els recursos. En la webquest es crearà una pàgina on estiga el procés i s'explique molt breument un o dos objectius de cada activitat. Després es pot crear un enllaç a una altra pàgina on s'explique de manera detallada en què consisteix l'activitat.
  • Avaluació, on s'indiquen els aspectes que es valoren i com es valoraran mitjançant una rúbrica. (A la columna esquerra: act 1, act 2, act 3 / a la fila superior: Mal, Bé, Regular  /  A les caselles centrals, què considerem que ha d'acomplir l'alumne en cada activitat per a tenir una calificació o una altra).
  • Conclusió, on apareixen unes reflexions finals.
  • Orientacions per al professor, on apareixen suggeriments per a utilitzar la webquest en classe.
  • Bibliografia, no es obligatori, però sí que s'aconsella. Inclou els recursos que s'han consultat per a crear la webquest.




4- Exemples de webquest




5- Definició de caça del tresor

  • La caça del tresor són una sèrie de preguntes i una llista d'adreces o pàgines web de les quals poden extreure's o inferir-se les respostes.
  • Existeix una pregunta final que serveix per a poder integrar tots els coneixements que s'han desenvolupat en els passos anteriors.
  • Són una eina TIC excel·lent per a utilitzar-se en el saló de classes sota el principi que "primer és la metodologia i després la tecnologia".
  • Presenta l'avantatge que aquesta metodologia es pot utilitzar sense internet per a això són necessàries revistes, periòdics i/o llibres.




6- Exemples de caça del tresor

dilluns, 21 de març del 2016

Pràctica 5: Lino it

Lino it és una eina on-line que permet crear murals amb pòsits. Resulta molt senzilla d'utilitzar i pot ser molt útil com a recurs didàctic. Per a utilitzar-la, cal que en primer lloc accedim a la web i ens registrem. A continuació, ja podem accedir amb el nostre compte:



El primer pas quan accedim a la nostra pàgina principal és crear un mural (canvas) fent click a "create a new canvas". En la pàgina que s'obri, escrivim el nom del projecte, escollim un fons dels que presenta el programa (també està l'opció de pujar una imatge i utilitzar-la com a fons) i escollim les preferències d'accès: Privat (for my own private use), visible per a tots (show stickies to everyone) o editable per tots (everyone may post stickies).



Quan s'obri el nou mural, ens apareix una pantalla en la que es mostra el contingut d'aquest i tres icons en els laterals:
-A la part inferior esquerra de la pantalla ens apareixen els nostres projectes.
-A la part superior dreta ens apareixen les eines per a insertar contingut.
-A la part inferior dreta es mostra una visió general del projecte, amb la que ens podem desplaçar en qualsevol punt del mural.


Les opcions que presenta el menú principal (part superior dreta) són les següents:



1- Insertar un pòsit del color que desitgem.
2- Insertar una imatge.
3-Insertar un video.
4- Insertar un document.
5- Insertar un pòsit transparent.
6- Tornar a la nostra pàgina principal.
7- Informació del projecte. Quan fem click en aquest icon s'obri una pestanya amb informació per a compartir i publicar el projecte; les dades que apareixen són: URL (per a trobar el projecte al cercador web), link i embed lino (per a insertar el projecte al blog).
8- Menú d'ajuda del programa.
9- Tancar sessió.

Quan creem un nou pòsit ens apareix un quadre per a editar el contingut. Podem insertar el text, escollir el tamany i color de lletra, insertar icons, establir una data de venciment de la tasca, marcar el pòsit com a privat (sols el veu el propietari) i enviar el pòsit a un altre usuari. Quan acabem d'editar, prenem el botó "post" per a publicar-lo.




La resta d'eines per a insertar són molt similars; cal destacar que quan isertem una imatge podem escollir el tamany d'aquesta i que a l'hora d'insertar un vídeo cal introduir la seua URL.

Una altra possibilitat del programa que pot resultar útil és la creació de grups des de la pàgina principal, prenent la pestanya "My groups" i després l'opció "create new group". Amb aquesta eina podem compartir projectes amb un grup d'usuaris.

Com a mostra de les possibilitats del programa deixe un projecte creat per mi, en el que es treballa contingut de l'àrea de ciències socials de 4t de primària:


Ampliació tema 7: Aplicació didàctica d'un blog

En aquesta ampliació de la teoria del tema 7 vaig a exposar una proposta didàctica en la que s'utilitza un blog d'aula com a mitjà d'aprenentatge per als alumnes. El projecte consisteix en la creació d'un blog per a l'àrea de música.

A l'àrea de música, la utilització d'un blog pot resultar molt útil, ja que permet publicar els continguts de teoria i exercicis que es treballen a classe per a que estiguen a disposició dels alumnes (fins ací resulta tan útil com a qualsevol altra assignatura). Però, a més a més, permet que el professor penge audios i videos de les cançons que es practiquen a classe (tant vocals i instrumentals com exercicis de moviment i dança).

Cal dir que, amb l'aprenentatge del llenguatge musical, un dels principals obstacles que es troben els alumnes és la necessitat d'un referent, ja que els primers passos es donen mitjançant la imitació. Açò dificulta la pràctica a casa, ja que sovint s'oblida el que s'ha fet a l'aula i quan els alumnes intenten cantar o tocar amb la flauta la cançò que s'ha practicat a l'aula es troben amb el dubte: "com feia? com sonava?". 

El que es pretén amb la creació del blog és que els alumnes sempre tinguen una mostra de les peces que s'estàn treballant a l'aula per a poder escoltar-les tantes vegades com vulguen, tocar junt amb els audios, comparar si sona igual quan ho interpreten ells sols... D'aquesta manera, es facilita la pràctica a casa i el desenvolupament de les habilitats interpretatives dels alumnes, al temps que s'afavoreix la seua motivació i es coneix de primera mà com funciona un blog.

diumenge, 13 de març del 2016

Ampliació tema 6: una proposta educativa amb cloud computing

Una aplicació a l'aula del cloud computing es pot dur a terme a través de Google Drive. La finalitat és que els alumnes aprenguen a utilitzar aquest recurs i experimenten els seus avantatges i inconvenients. L'activitat està dissenyada per a 4t de primària:

  • L'activitat es realitzarà a l'aula d'informàtica.
  • Cada alumne treballa amb un ordinador. En cas de que no hi haja prou ordinadors, els alumnes s'agrupen i treballen junts per a que tots participen.
  • El professor haurà elaborat prèviament un document a Google Drive, en el que hi haurà tantes preguntes com alumnes (o grups de treball), de manera que cada alumne s'encarregarà de respondre a una de les questions. Les preguntes poden estar relacionades amb la matèria que s'estiga treballant a classe o fer referència a altres temes com les aficions, vivències personals...
  • Es tracta de que tots els alumnes editen alhora el mateix document i observen la rapidessa de treball que això suposa. Una vegada acabada la tasca es farà una posada en comú amb les idees dels alumnes, en que expressen què els ha paregut l'experiència, si coneixien eixa eina, quins usos li poden donar...
  • Durant l'activitat, el professor pot utilitzar un ordinador per a editar o borrar el que algun alumne està escrivint. També pot demanar als alumnes que tanquen la sessió i tornen a accedir per a descarregar el text, però aquesta vegada pot inhabilitar la conexió a internet per a que els alumnes observen la impossibilitat d'accedir al document. D'aquesta manera, a la posada en comú final es pot fer referència també als inconvenients d'aquesta eina: altres usuaris poden modificar el text, necessitat de conexió a internet...