dilluns, 21 de març del 2016

Pràctica 5: Lino it

Lino it és una eina on-line que permet crear murals amb pòsits. Resulta molt senzilla d'utilitzar i pot ser molt útil com a recurs didàctic. Per a utilitzar-la, cal que en primer lloc accedim a la web i ens registrem. A continuació, ja podem accedir amb el nostre compte:



El primer pas quan accedim a la nostra pàgina principal és crear un mural (canvas) fent click a "create a new canvas". En la pàgina que s'obri, escrivim el nom del projecte, escollim un fons dels que presenta el programa (també està l'opció de pujar una imatge i utilitzar-la com a fons) i escollim les preferències d'accès: Privat (for my own private use), visible per a tots (show stickies to everyone) o editable per tots (everyone may post stickies).



Quan s'obri el nou mural, ens apareix una pantalla en la que es mostra el contingut d'aquest i tres icons en els laterals:
-A la part inferior esquerra de la pantalla ens apareixen els nostres projectes.
-A la part superior dreta ens apareixen les eines per a insertar contingut.
-A la part inferior dreta es mostra una visió general del projecte, amb la que ens podem desplaçar en qualsevol punt del mural.


Les opcions que presenta el menú principal (part superior dreta) són les següents:



1- Insertar un pòsit del color que desitgem.
2- Insertar una imatge.
3-Insertar un video.
4- Insertar un document.
5- Insertar un pòsit transparent.
6- Tornar a la nostra pàgina principal.
7- Informació del projecte. Quan fem click en aquest icon s'obri una pestanya amb informació per a compartir i publicar el projecte; les dades que apareixen són: URL (per a trobar el projecte al cercador web), link i embed lino (per a insertar el projecte al blog).
8- Menú d'ajuda del programa.
9- Tancar sessió.

Quan creem un nou pòsit ens apareix un quadre per a editar el contingut. Podem insertar el text, escollir el tamany i color de lletra, insertar icons, establir una data de venciment de la tasca, marcar el pòsit com a privat (sols el veu el propietari) i enviar el pòsit a un altre usuari. Quan acabem d'editar, prenem el botó "post" per a publicar-lo.




La resta d'eines per a insertar són molt similars; cal destacar que quan isertem una imatge podem escollir el tamany d'aquesta i que a l'hora d'insertar un vídeo cal introduir la seua URL.

Una altra possibilitat del programa que pot resultar útil és la creació de grups des de la pàgina principal, prenent la pestanya "My groups" i després l'opció "create new group". Amb aquesta eina podem compartir projectes amb un grup d'usuaris.

Com a mostra de les possibilitats del programa deixe un projecte creat per mi, en el que es treballa contingut de l'àrea de ciències socials de 4t de primària:


Ampliació tema 7: Aplicació didàctica d'un blog

En aquesta ampliació de la teoria del tema 7 vaig a exposar una proposta didàctica en la que s'utilitza un blog d'aula com a mitjà d'aprenentatge per als alumnes. El projecte consisteix en la creació d'un blog per a l'àrea de música.

A l'àrea de música, la utilització d'un blog pot resultar molt útil, ja que permet publicar els continguts de teoria i exercicis que es treballen a classe per a que estiguen a disposició dels alumnes (fins ací resulta tan útil com a qualsevol altra assignatura). Però, a més a més, permet que el professor penge audios i videos de les cançons que es practiquen a classe (tant vocals i instrumentals com exercicis de moviment i dança).

Cal dir que, amb l'aprenentatge del llenguatge musical, un dels principals obstacles que es troben els alumnes és la necessitat d'un referent, ja que els primers passos es donen mitjançant la imitació. Açò dificulta la pràctica a casa, ja que sovint s'oblida el que s'ha fet a l'aula i quan els alumnes intenten cantar o tocar amb la flauta la cançò que s'ha practicat a l'aula es troben amb el dubte: "com feia? com sonava?". 

El que es pretén amb la creació del blog és que els alumnes sempre tinguen una mostra de les peces que s'estàn treballant a l'aula per a poder escoltar-les tantes vegades com vulguen, tocar junt amb els audios, comparar si sona igual quan ho interpreten ells sols... D'aquesta manera, es facilita la pràctica a casa i el desenvolupament de les habilitats interpretatives dels alumnes, al temps que s'afavoreix la seua motivació i es coneix de primera mà com funciona un blog.

diumenge, 13 de març del 2016

Ampliació tema 6: una proposta educativa amb cloud computing

Una aplicació a l'aula del cloud computing es pot dur a terme a través de Google Drive. La finalitat és que els alumnes aprenguen a utilitzar aquest recurs i experimenten els seus avantatges i inconvenients. L'activitat està dissenyada per a 4t de primària:

  • L'activitat es realitzarà a l'aula d'informàtica.
  • Cada alumne treballa amb un ordinador. En cas de que no hi haja prou ordinadors, els alumnes s'agrupen i treballen junts per a que tots participen.
  • El professor haurà elaborat prèviament un document a Google Drive, en el que hi haurà tantes preguntes com alumnes (o grups de treball), de manera que cada alumne s'encarregarà de respondre a una de les questions. Les preguntes poden estar relacionades amb la matèria que s'estiga treballant a classe o fer referència a altres temes com les aficions, vivències personals...
  • Es tracta de que tots els alumnes editen alhora el mateix document i observen la rapidessa de treball que això suposa. Una vegada acabada la tasca es farà una posada en comú amb les idees dels alumnes, en que expressen què els ha paregut l'experiència, si coneixien eixa eina, quins usos li poden donar...
  • Durant l'activitat, el professor pot utilitzar un ordinador per a editar o borrar el que algun alumne està escrivint. També pot demanar als alumnes que tanquen la sessió i tornen a accedir per a descarregar el text, però aquesta vegada pot inhabilitar la conexió a internet per a que els alumnes observen la impossibilitat d'accedir al document. D'aquesta manera, a la posada en comú final es pot fer referència també als inconvenients d'aquesta eina: altres usuaris poden modificar el text, necessitat de conexió a internet...

dimecres, 9 de març del 2016

Tema 7; Eines de la web 2.0, blog i wiki

1- Característiques d'un blog

-Espai web on el seu autor escriu cronològicament els posts.

-Els lectors poden deixar els seus comentaris.

-Fàcils de crear (plantilles, inserció de fotos, vídeos, so, enllaços). S'editen on-line.

-Els articles (cascun amb URL) es poden organitzar per categories i etiquetes (tags).

-Servidors gratuïts: blogger, wordpres...

-Alguns permeten als autors saber quan se'ls cita en altre blog (trackback, pingball)

-Ofereixen sindicació/subscripció de continguts, perquè els subscriptors puguin rebre informació sobre les actualitzacions.

-Solen incloure cercador intern, llistats d'altres blogs i altres funcionalitats (gadgets i widgets).




2- Tipus de blog


-Bloc de Centre

-Bloc d´Aula

-Bloc de Professor

-Blocs de Blocs

-Blocs de Pobles

-Blocs de Recursos

-Blocs d´Alumnes



3- Característiques d'una wiki

-Espai web amb una estructura hipertextual de pàgines referenciades en un menú lateral

-Diverses persones/autores elaboren continguts de manera asíncrona

-Solen mantenir un arxiu històric de les versions anteriors i faciliten la realització de còpies de seguretat

-Són espais on-line most fàcils de crear, solen incloure un cercador intern i faciliten la sindicació de continguts




4- Exemples de blogs i wikis




5- Ús didàctic de blogs i wikis


-Es poden utilitzar com a portafoli digital. Poden elaborar aquí alguns dels treballs que els encarreguin els professors

-Fer brainstorning sobre un tema

-Coodinació del periòdic escolar o de qualsevol activitat

-On el professorat emmagatzema i ordena materials i informacions d´interès per al seu treball

-Enllaç al bloc tauler d´anuncis del professor (RSS alumnes)

-Bloc personal del professor, orientat als seus col·legues

dissabte, 5 de març del 2016

Ampliació tema 5: web 3.0

1- Característiques de la web 3.0

-Personalització: la xarxa coneix a l'usuari i s'adapta a ell (ús de cookies...)
-Interoperativitat entre plataformes i xarxes
-Geolocalització
-Ubicuitat: conexió continua




2- Implicacions educatives de la web 3.0

-Experiències més enriquidores i rellevants.
-Ús d'eines intel·ligents que aporten beneficis als usuaris
-Ofereix eines i recursos que faciliten la comunicació (interoperativitat entre plataformes...)
-Facilita els sistemes de búsqueda amb dades cada vegada més útils gràcies a les búsquedes intel·ligents.


Origen: http://bit.ly/1oYg0TB





3- Webgrafia
-Blog "Educación y nuevas tecnologías":  http://blogs.ua.es/gonzalo/2009/02/23/concepto-de-web-30/



TEMA 6: Eines de la web 2.0, cloud computing


1- Computació en el núvol

-El núvol és el terme per designar als ordinadors en xarxa que distribueixen capacitat de processament, aplicacions i grans sistemes a moltes màquines.

-Les aplicacions basades en tecnologia núvol no funcionen en un sol ordinador, sinó que es difonen per tot un cluster distribuit, utilitzant espai d´emmagatzematge i recursos informàtics de tantes màquines.

-Els serveis de computació en xarxa tenen tres nivells:

Nivell 1: Aplicacions que tenen una sola funció a les quals normalment s´accedir mitjançant un navegador Web. Per exemple gmail.

Nivell 2: Ofereix la infraestructura sobre la qual es fabriquen i funcionen aquestes aplicacions.Per exemple App Engine.

Nivell 3: Són els que ofereixen recursos purament informàtics sense una plataforma de desenvolupament. GoGrid, Elastic Computi Cloud.



2- Avantatges del cloud computing

-En el núvol es consumeix solament l'energia necessària, la qual cosa contribueix a l'ús eficient de l'energia.

-No existeix la caiguda del servidor, perquè sempre hi ha algú controlant-la, de manera que no cal esperar al fet que vinga el personal a arreglar-ho.

-Les actualitzacions són automàtiques i es conserven totes les personalitzacions que hem introduït.

-Es pot començar a treballar ràpidament en qualsevol aplicació.

-Es pot prescindir d'instal·lar qualsevol tipus de maquinari i per tant requereix molt menys inversió.

-Les infraestructures utilitzades tenen una major capacitat.



3- Desavantatges del cloud computing

-La disponibilitat d'aplicacions depen de la disponibilitat d'accès a internet.

-Tots els treballs de l'usuari estan al núvol, de manera que si hi hagués algun problema es pot posar en perill la seguretat dels nostres materials.

-L'usuari no disposa de còpies de seguretat, com podia tenir-les quan el programari que utilitzava podia estar instal·lat.



4-Tipus de núvols

-Els núvols públics: Són els que estan controlats per altres persones i alberguen el treball de molts clients; els sistemes d'emmagatzematge són comuns, i els servidors, la xarxa i els discs. També els serveis que són gratuïts solen estar situats en aquest tipus de núvols.

-Els núvols privats: Són la millor opció per a les empreses o organitzacions que volen tenir un servei propi amb les aplicacions que desitgen, a mesura de les seves necessitats. Són els propietaris del servidor, disc.

-Els núvols híbrids: Són una combinació de les anteriors, es disposa d'una infraestructura privada però al seu torn es poden manejar aplicacions a l'espai del núvol públic.

TEMA 5: Web 2.0

1- Diferències entre la Web 1.0 i la Web 2.0

Evolució de concepte de web: web 1.0, web 2.0, web 3.0

La web 1.0 presenta les següents característiques:

-Pàgines Web estàtiques
-Els continguts són produïts pel Webmaster
-L´arquitectura de treball es Client-Servidor
-Visualització de continguts mitjançant un navegador web
-L´usuari solament pot llegir el contingut
-És necessari tenir instal·lat un programari client en l´ordinador

La web 2.0 presenta les següents característiques:

-Gran interacció entre els usuaris
-La plataforma de treball és la pròpia pàgina web (no és necessari tenir instal·lat un programari client en l´ordinador).
-Contingut dinàmic
-Visualització mitjançant navegador, Lector RSS
-L´escriptura Web es compartida
-La unitat mínima de contingut és el post o article
-Tots son autors de la informació



2. Aplicacions de la Web 2.0

Segons la activitat a la qual es destina:

-Per a expressar-se, crear i publicar: Blocs, Wikis

-Per a compartir, publicar i cercar informació: Podcast, youtube, slideshare, flickr, del.lici.ous

-Xarxes socials: Second life, twitter, facebook

-Per accedir a informació d´interés: RSS, XML, BlogLInes, GoogleReader, cercadors especialitzats



3. Implicacions educatives de la Web 2.0

-És un espai social horitzontal i ric en fonts d´informació

-Està orientat al treball autònom i col·laboratiu

-Crític i creatiu, fomenta l´expressió personal

-Permet  investigar i compartir recursos crear coneixement i aprendre

-Facilita un aprenentatge més autònom, major participació en les activitats grupals

-Hi ha més interès i motivació

-Permet elaborar materials (sols o en grup),compartir-los i sotmetre´ls a comentaris dels lectors.

-Ofereix espais on-line per a la publicació de continguts

-Possibilitat noves activitats d´aprenentatge i avaluació

-Millora  competències digitals (cercar, processar,comunicar)

-Creació i gestió de xarxes de centres i professors