diumenge, 15 de maig del 2016

Pràctica 8: Google sites

En aquesta pràctica vaig a explicar el funcionament bàsic de google sites. Aquesta aplicació permet crear llocs web d'una manera molt senzilla. El primer que necessitem és tenir un compte de gmail, a continuació ja podem accedir. La pàgina principal es mostra com la següent:


A la part central de la pàgina es mostren els nostres llocs web, en aquest cas sols en tenim un creat amb el títol "els instruments". Al marge esquerre es mostra l'opció "crear" que permet obrir un nou lloc web. Al fer click en "crear" ens obri una pàgina on hem d'introduir el nom de la nostra web, la ubicació (url) i el disseny/plantilla (podem escollir una plantilla en blanc que permet crear el lloc des del principi amb la nostra personalització o escollir una de les plantilles i dissenys disponibles per a després modificar el que desitgem). A continuació fem click en "crear lloc" i la nostra web apareixerà a la pàgina principal.

Quan accedim a la nostra web per  a editar-la, tindrà un aspecte com el següent:



La estructura de la pàgina es mostra marcada amb nombres en roig:
1- Encapçalament amb el títol de la pàgina
2- Menú amb els apartats de la pàgina
3- Cos de la pàgina
4- Opcions per a crear i editar pàgina

A mesura que anem creant noves pàgines (que seran les que formaran la nostra web una vegada estiga acabada) aquestes es van mostrant al menú de l'esquerra i podem accedir a elles per a editar el seu contingut (amb l'opció 4 de la imatge anterior). En la següent captura de pantalla es pot veure ja l'estructura del nostre lloc web amb diferents pàgines (introducció, part 1, part 2 i part 3):



Pel que fa a l'opció "editar", mostra un format similar al dels processadors de text, amb opcions per a modificar tipus de lletra, tamany, lletra cursiva/negreta/subrayada, alineació del text, etc. A més resulta molt útil el menú que s'observa en la part superior de la següent imatge, en el que es mostren les opcions: 

-Insertar: Algunes opcions interessants que permet aquesta eina són la inserció d'imatges, enllaços, índex de contingut, gadgets, vídeos de youtube, mapes...
-Formato: Permet donar format al text, marcant fragments com a títols per a després elaborar les llistes de contingut, alinear, escriure com a subíndex o superíndex...
-Tabla: Per a insertar taules.
-Diseño: Disseny del contingut del cos de la pàgina, estructurant-lo en diferents columnes i barres si ho desitgem.
-Ayuda: Mostra temes d'ajuda de l'aplicació.


Amb les eines que s'han explicat fins al moment ja es pot crear un lloc web, però per tal de millorar l'aparença és recomanable conèixer com es modifica el disseny. Per a accedir a aquestes opcions, fem click al menú "ajustes" que es mostra junt a les opcions "crear página" i "editar". Es desplega un menú com el següent:


D'aquest menú, podem destacar algunes opcions:
-Modificar el diseño del sitio: Permet modificar l'encaçalament i peu de pàgina. També permet canviar la navegació mitjançant menú lateral (les pàgines del lloc web es mostren al marge esquerre) o amb pestanyes (les pàgines de la web es mostren a la part superior com a pestanyes).
-Administrar sitio: Entre altres opcions, podem canviar el nom del lloc web o eliminar-lo.
-Compartir y permisos: Ací podem canviar la privacitat del lloc fent-lo públic (tots els usuaris), visible per als usuaris amb l'enllaç o visible sols per als usuaris autoritzats.



Com a mostra de la utilitat d'aquesta eina, deixe l'enllaç a una webquest que he realitzat utilitzant aquesta aplicació:  https://sites.google.com/site/losinstrumentos26/


dissabte, 7 de maig del 2016

Ampliació tema 13: Idea Sketch

En aquesta ampliació del tema propose una aplicació didàctica de l'Ipad, mitjançant l'aplicació Idea Sketch. Aquesta aplicació permet la creació de mapes conceptuals, amb un format molt intuïtiu i fàcil d'utilitzar. En el següent vídeo es pot observar el funcionament d'aquesta aplicació:

Origen: https://www.youtube.com/watch?v=Hn34d8f_qRo

La proposta està dissenyada per a alumnes de 3r de primària. Aquesta aplicació s'utilitzarà per a desenvolupar l'elaboració de mapes conceptuals, fent un treball previ de sel·lecció i jerarquització de les idees d'un text. Aquestes estratègies resulten fonamentals per a optimitzar el temps d'estudi i la comprensió de les lectures, per tant, s'hauran de treballar a classe i de manera guiada. D'aquesta forma, els alumnes aprendran estratègies que poden utilitzar al llarg de tota la seua formació acadèmica.

El procediment que es durà a terme per a l'ús d'aquesta aplicació serà el següent:

1- Lectura del text propost. Les primeres vegades que es realitze l'activitat seran molt senzills i amb una clara organització de les idees, que permeta als alumnes aprendre el procediment. Després, els textos seran cada vegada una mica més complexos, per tal de desenvolupar les habilitats dels alumnes.

2- Sel·lecció de les idees principals. S'utilitzará un color per a que s'observen aquestes idees de manera directa. S'assenyalaran termes solts (no oracions completes) en el full on s'ha realitzat la lectura.

3- Sel·lecció de les idees secundàries.  Amb un altre color.

4-  Creació del mapa conceptual amb l'aplicació Idea Sketch. Per últim, les idees que s'han assenyalat al text, es passaran a l'aplicació i s'organitzaran de manera jerarquitzada, és a dir, les idees principals en la part superior i les secundàries baix. Aquestes idees s'uniran amb fletxes que ajuden a organitzar la informació.


dimecres, 4 de maig del 2016

Tema 13: Ipad en Educació Primària

1- Què és l'Ipad?
L'Ipad és dels cridats ordinadors "tablet": és un aparell fi, de la grandària d'una revista amb una pantalla tàctil a colors que permet als usuaris navegar per la web, veure pel·lícules, enviar correus electrònics i llegir llibres electrònics, entre altres coses.

Té un teclat en la pantalla, també un teclat opcional físic, a més d'un programari especial per a fulls de càlcul i processament de texts.

No obstant això, els analistes diuen que la seva principal característica està en l'aspecte multimèdia, com llegir periòdics o veure vídeos, més que la seva utilitat com a laptop.



2- Propostes de treball per Ipad
  • Enregistrament d'àudio. Gravar i editar àudios amb Caster Free: lectures, locucions, dramatitzacions, exposicions, entrevistes, etc.
  • Esquema. Emprar Wikipanion per llegir un article de Wikipedia durant uns minuts i després realitzar un mapa conceptual amb MindJet.
  • Mapa conceptual. Resumir els continguts d'un tema de llengua o coneixement del medi creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.
  • Resum de notícies. Buscar i llegir un article usant un lector de notícies d'un periòdic per després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el programa Documents Free i enviar-ho com a adjunt al professor utilitzant el client Mail.
  • Comentari de lectura. Llegir un llibre digital en i¨Books i després de la seva lectura elaborar un document en Documents Free amb la fitxa tècnica, breu resum i opinió personal.
  • Narració visual. Crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d'àudio.
  • Gràfics estadístics. Crear gràfics a partir d'una taula de distribució de freqüències en un full de càlcul amb Documents Free.
  • Fitxes PDF. Realitzar anotacions en una fitxa en format PDF mitjançant pdf-Notis free per a remitir-la al professor pujant-la a un espai comú.
  • Edició d'imatges. Localitzar i dscarregar una foto utilitzant el navegador web Safari. A continuació s'insereix la imatge en una nota d'EverNote per afegir textos i una locució d'àudio que completa el treball d'un tema.
  • Geolocalització de materials. Explorar una zona geogràfica, comarca, província, país... amb Google Earth. Situar marcadors que continguen texts, imatges, enllaços, etc. Gravar un recorregut turístic. Es pot completar la informació amb World Explorer.



3- L'Ipad en l'aula de Primària
  • Emprar en format intuïtiu i natural, ja que per al seu ús no és necessari cap coneixement informàtic previ.
  • Simplement amb la seva manipulació, aprens les claus d'ús de forma ràpida.
  • Permet treballar les diferents àrees del currículum a través de les seves aplicacions, augmentant la concentració de l'alumnat i possibilitant l'aprenentatge lúdic.
  • L'Ipad possibilita el treball individualitzat adaptant-se al ritme d'aprenentatge de l'alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre en grups reduïts, perquè l'aprenentatge sigui significatiu).



4- Aplicacions Ipad per a Educació Primària (no entra a l'examen)
  • iWrite Words. Aprofita al màxim la pantalla tàctil de l'Ipad per ensenyar i estimular als nens l'escriptura. És una gran manera d'ajudar als nens al fet que aprenguin a escriure d'una manera divertida i fins i tot els permet reproduir les paraules assolides amb puny i lletra del seu fill.
  • Read me Stories. És una aplicació molt ben animada que conté una biblioteca d'històries potencials que es poden comprar -que li permet veure un llibre de cada sèrie abans de comprar-ho. Les animacions són brillants i colorides i les veus són molt divertides, per això considere que és una gran manera d'aconseguir que els nens llegeixen coses diferents tots els dies.
  • Kid Paint. Lleva tot el complicat i els diexa amb la millor aplicació de dibuix i pintura per als nens. Kid Paint inclou alguns tocs agradables que estan obligats a ser gaudits, com els "stams" (que fins i tot poden fer els seus propis efectes de so).
  • Magic Piano. És una aplicació que fins i tot ha protagonitzat un èxit en youtube amb un gat jugant amb un iPad. És musical, divertida i entretinguda, que captarà l'atenció dels nens de totes les edats. M'agrada especialment l'opció del teclat especial i els rajos de llum que il·luminen. Segurament els nens de totes les edats es sentiran atrets per aquesta aplicació per iPad.
  • Math Party. És un joc multijugador de càlcul mental per a tots a partir dels 5 anys. Cada jugador tria el seu nivell de dificultat, perquè els nens puguin jugar en contra dels seus pares. L'objectiu del joc és fer clic en les boles en l'ordre dels càlculs que aparèixen.
  • ABC 123 Writing Practice. Ajuda a aprendre com escriure lletres i noms en anglès.